Wkładki dla stopy cukrzycowej SIDAS OPCT-Diabetes zbudowane są z kilku warstw specjalistycznych materiałów technicznych. Wkładki składają się z dwóch części o łącznej grubości 20 mm. Parametr twardości Shore A jest najniższy w materiale położonym najbliżej warstwy wierzchniej, a następnie wzrasta w kolejnych warstwach w kierunku podeszwy buta.
Wkładki formuje się na castach (pozytywach) czyli indywidualnych odlewach idealnie odwzorowujących ukształtowanie stóp. W strefach zwiększonego nacisku i zagrożonych powstawaniem owrzodzeń neuropatycznych istnieje możliwość wykonania odciążeń czyli zagłębień, które uzupełnia się miękkim materiałem odciążającym o bardzo niskim Shore A.
Płaska baza wkładek OPCT Diabetes przed uformowaniem:
Uzyskaj więcej szczegółów na temat praktycznych warsztatów z wykonywania wkładek dla stopy cukrzycowej.
Pobierz protokół wykonywania wkładek OPCT DIABETES.
1. Evamic.arg M.P. Grey 2.5 mm – perforowana miękka warstwa wierzchnia o właściwościach antybakteryjnych
Shore A: 22
Gęstość: 155
2. Poron® Diabetes Beige 2.5 mm
Shore A: 15
Gęstość: 270
3. Podiamic 100 Blue 6 mm – środkowa warstwa wkładki zapewniająca komfort i optymalne wsparcie
Shore A: 24
Gęstość: 115
4. Podialene 125 Red 3 mm – cienka warstwa pośrednicząca między materiałami komfortowymi a typowo stabilizującymi
Shore A: 30
Gęstość: 110
5. Primliege 6 mm – lekki materiał usztywniający spód wkładki
Shore A: 70
Gęstość: 280
1. Poron® XRD Yellow 3.0 mm
Shore A: 5
Gęstość: 240
2. Poron® Medical Green 2.0 mm
Shore A: 10
Gęstość: 250
3. Poron® Diabetes Beige 2.5 mm
Shore A: 15
Gęstość: 270